FONTOS INFÓK 2.

 2009.08.10. 18:08

NEM TERJED VÍZZEL!

 A hagyományos fertőtlenítő eljárásokkal kezelt csapvíz aligha válhat veszélyforrássá az influenzavírusok átvitele szempontjából. Az ivóvíz kezelésére érvényes jelenlegi előírások nagyfokú védelmet nyújtanak a vírusokkal szemben. Az új H1N1 influenzavírus hagyományos ivóvíz-kezelési eljárások iránti érzékenységét értékelő kutatások azonban még nem fejeződtek be. Mindazonáltal, a közelmúlt vizsgálatai kimutatták, hogy az ivóvíz kezelésekor jellemzően alkalmazott szabad klór szintek megfelelőek az erősen patogén H5N1 madárinfluenza vírus elpusztításához, illetve bizonyított, hogy influenzavírussal szennyezett ivóvíz még soha nem okozott emberi, szezonális influenzás megbetegedést. Az influenzavírusok elsőként az ember felső légutait fertőzik meg.
Ezen kívül még sohasem fordult elő bizonyítottan, nem ivóvízzel terjedő influenzavírus-fertőzés sem. A CDC által ajánlott mértékben, fertőtlenítőszerrel kezelt uszoda- vagy fürdővíz sem jelent kockázatot az influenzavírusok átvitele tekintetében. A H1N1 influenzavírus klór és más, az uszodák, gyógyfürdők, fürdőkomplexumok, interaktív szökőkutak és más vízközeli üdülőhelyek vizének kezelésére használatos fertőtlenítőszerekkel szembeni érzékenységével kapcsolatban nem végeztek kutatásokat. A vízen kívül azonban más módon is terjedhet a H1N1 influenzavírus vízközeli üdülőhelyeken, ugyanis ezek nem különböznek a csoportos tevékenységek egyéb helyszíneitől. Feltételezik, hogy az új H1N1 influenza a szezonális influenzával azonos módon terjed. Az influenzavírusok elsősorban az influenzás egyének köhögése, tüsszentése révén terjednek emberről-emberre. Olykor úgy is kialakulhat fertőzés, hogy az illető megérint valamilyen influenzavírusokat hordozó tárgyat, majd ez után a szájához vagy az orrához nyúl.

 

Címkék: víz uszoda influenza fürdő szökőkút h1n1

A bejegyzés trackback címe:

https://influenzakommando.blog.hu/api/trackback/id/tr321300961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása