MUNKÁBAN AZ INFLUENZA KOMMANDÓ

 2009.08.13. 22:57
Az új influenzaként is ismert H1N1 vírus 2009 áprilisában ütötte fel a fejét az USA-ban, de még a mai napig szedi áldozatait. A Szigeten jelen levő civil szervezetek fontosnak tartották, hogy egyebek mellett erről a vírusról is tájékoztassák a fesztiválra látogatókat.

Dr. Szlávik János H1N1- szakértő, a László-kórház orvosa már több éve képviselteti magát a Civil Sziget sátraiban. Elmondta, hogy idén többek között azért kapott helyet itt az Influenzakom­mandó pavilonja is, mivel téves információk kerültek a köztudatba a betegséggel kapcsolatosan. Ezeket itt és most igyekeznek tisztázni.

Az általa „kiképzett” fehér köpenyes, csinos önkéntes nővérkék róják a Hajógyári-sziget területét napközben, több nyelven is tájékoztatva az embereket magáról a vírusról, tüneteiről, és legfőképp a megelőzésről, valamint a teendőkről.

Gerendai Károly hozzátette, hogy 300 figyelmeztető plakátot helyeztek el a fesztivál területén, valamint kivetítőkön és hangosbemondón keresztül is tájékoztatják erről a közönséget. Azt is elmondta, hogy igazából nincs veszély, de egy ekkora méretű, nemzetközi szintű tömegrendezvénynél fontos, hogy beszéljünk ezekről a dolgokról, hiszen egy gyorsan terjedő vírusról van szó. Az új influenzajárvány alapvetően mindenkit érint. A vírus tünetei a szezonális influenzáéhoz hasonlóak, többek között láz, köhögés, torokfájás, orrváladékozás és –dugulás, különféle testtájakon jelentkező sajgás, fejfájás, borzongás, kimerültség, valamint némely esetben hasmenés, hányás.

A beteg a tünetek megjelenését megelőző naptól akár 7 napon keresztül fertőzőképes. Magyarországon eddig 105 megbetegedést regisztráltak, valamint a H1N1 vírus egy ember halálát is okozta hazánkban. Megelőzésként a gyakori arc- és kézmosási előírások betartását javasolják a szakértők, valamint a beteg emberek kerülését és a higiéniai előírások betartását.

Balogh Gábor olimpiai ezüstérmes, világ- és Euró­pa-bajnok öttusázónkat kérte fel a Civil Sziget szervezői, hogy képviseltesse magát a H1N1 elleni harcban. A sportoló maga is tájékozott a témában, és ezért bárkivel szívesen megosztja a megelőzés fonosságát, és az ismereteit.

A bejegyzés trackback címe:

https://influenzakommando.blog.hu/api/trackback/id/tr611308158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása